Hírmorzsák #1.17

Elemzés a könyvek digitalizációjáról. Magyarországra jön a Deezer? Lopás-e a fájlcsere? Sokadik vélemény. Postán lennének az első figyelmeztetések Új-Zélandon? Clinton a PIPÁ-ról és a SOPÁ-ról. - Hírmorzsák #1.17.

Elemzés a könyvek digitalizációjáról - Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala egy elemzést tett közzé október 31-én a könyvek tömeges digitalizációjáról. Én korábban azt hangsúlyoztam, hogy valahol ez a jövő. A Google Books projektről írt cikkemben is ezt veséztem ki. Épp ezért örömteli számomra, hogy a Copyright Office is ilyen behatóan foglalkozik a kérdéssel. Érdemes belelapozni. (Annál is inkább, mert a Google Books üggyel kapcsolatos legfontosabb dokumentumok is elérhetők azon a linken, mely az elemzésre utal.)

Magyarországra jön a Deezer? - A hírről az ITCafé számolt be. A Deezer egy francia szolgáltatás, mely ingyenes webrádióként és díjfizetés ellenében igénybe vehető zenegépként funkcionál. Ha igazak a hírek, akkor 13 millió dalból álló repertoárjával komoly alternatívát nyújthat a fájlcseréléshez szokott, attól azonban eltávolodni szándékozó, és inkább a streaming szolgáltatásokért rajongók számára. Ha mindez igaz, akkor az iTunes és a ZeneCenter után újabb kiváló lehetőség nyílik a zenehallgatás kifehérítésére.

Lopás-e a fájlcsere? Sokadik vélemény - Korábban többször említést tettem arról a vitáról (itt és itt), amelyet sokan arról folytatnak, hogy a fájlcserélés lopás-e. Szerintem nem, de az erről folytatott vitát részben meddőnek is érzem, mert szerintem a szerzői jogosultak sem hiszik, hogy az lopás lenne. Sokkal inkább puszta retorikáról van itt szó. Ezúttal a TorrentFreak hasábjain jelent meg egy elemzés, melyben az általam alig egy hónapja látott Stefan Larsson nyilvánította ki véleményét a témáról. (Ismét.) Szerinte sem lopás.

Postán lennének az első figyelmeztetések Új-Zélandon? - Korábban többször is említést tettem arról, hogy Új-Zéland is bevezetett egy fokozatos válasz rendszert a fájlcserélés visszaszorítására. Legutóbb épp azt említettem, hogy a rendszer élesre váltott és már gyűjtik az adatokat a fájlcserélők cselekményeiről. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) november 3-ai híre szerint pedig mostantól ténylegesen várhatók lesznek az első figyelmeztetések. Nyitva tartom a szememet, és ha új hír lesz, azonnal jelezni fogom.

Clinton a PIPÁ-ról és a SOPÁ-ról - Hillary Clinton nemrégiben közzétett levelében, melyet a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnökéhez címzett, visszautasította azokat a vádakat, miszerint a nyilvánvalóan jogsértésre szolgáló weboldalak visszaszorítását célzó törvény (szenátusi verziója a PIPA, képviselőházi, frissebb, verziója a SOPA) ütközne a szólásszabadság alkotmányos elvével, illetve az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeivel. E levél is tökéletesen szimbolizálja, hogy az Egyesült Államok kormánya is elkötelezett fellépni - akár a külföldi weboldalakkal szemben foganatosítható domain lefoglalások eszközével is - az online szerzői jogsértésekkel szemben. A SOPA kapcsán két további írást érdemes a közelmúltból elolvasni: egyet Terry Harttól a SOPAcolypse-ról, egyet pedig a Techdirt oldalon.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,